Salda Gölü Gezisi-Dünya’daki Mars’ı yerinde görmek isteyen gezginlerin yeni tutkusu oldu son günlerde. Biz de yazın yaptığımız bölgeye yönelik programda Salda Gölü Gezisini üçüncü göl gezimiz olarak planladık.
Daha önce Göller Bölgesi’ne yönelik olarak kasım ayı gibi bir gezi yapmış mevsiminde güzelliği ile Göller Bölgesi Gezi Rehberi için oldukça güzel fotoğraflar çekmiştim.
Göl, Burdur İli sınırları içerisinde batı tarafta bulunuyor. Göller bölgesinin göz bebeği olan ve Nasa yetkililerince Dünya’daki Mars denen göle temmuz ayında ailemi de alıp gelmek nasip oldu. Tabii ki bölge yine güzel. Tek fark kasıp kavuran sıcak.
Biz buraya geldikten sonra da ekim ayı itibariyle Saldivler lakaplı Beyaz Adalar Plajı’nda göle girmek, yüzmek ve plajı kullanmak yasaklanmış. Yani göreceğiniz görüntüleri alma şansınız yok. Bu da bizim şansımız. Açık söylemek gerekirse daha önce görmeyenler için üzgünüm ama gelince gördüm ki çok yerinde bir uygulama. Olması gereken bu sonuna kadar destekliyorum.
Salda Gölü ve Çevresi
Salda Gölü’ne Ulaşım
Göl, Antalya’ya 120 km, Denizli’ye 95 km, Isparta’ya 110 km ve Burdur’a 80 km mesafede bulunuyor. Göl ana arterler üzerinde olmadığından toplu taşıma aracı ya da şehirlerarası otobüsle ulaşma imkanınız yok.
Havayolu düşünürseniz en yakın havalimanı 45 km kuzeydeki Denizli Çardak Havalimanı. 110 km doğu taraftaki Isparta Süleyman Demirel Havalimanı ise diğer alternatif. Buralardan araba kiralamanız ya da çok kişi iseniz bir taksi ile anlaşmanız mümkün.
İzmir-Isparta Demiryolu’nu kullanırsanız Burdur Gümüşgün Durağı ile Burdur arasında otobüslerle aktarma yapılıyor. Otobüs derseniz bizim yaşadığımız Ankara’dan Burdur yolculuk yaklaşık 7 saat sürüyor.
Salda Gölü’ne kendi imkanlarım ile geleceğim derseniz ulaşmanız gereken yer haritada da gördüğünüz göle 4 km uzaklıkta bulunan Yeşilova ilçe merkezi.
Burdur Otogarı’ndan kalkan minibüsler ile Yeşilova’ya ulaşabilirsiniz. Buradan da bir taksiye binerek kalacağınız yere ya da göle gidebilirsiniz. En son minibüs saat 19:00’da kalkıyor bilginize.
Göller bölgesinde toplu ulaşım çok sık ve kolay değil. En iyi alternatif ise kendi arabanız ya da araba kiralamanız.
Biz de araba kiraladık ve buraya Ankara’ya tatil dönüşünde Fethiye’den geldik.
Fethiye-Çameli Yolu’nu takip ettik ve çok zevkli bir yolda 2,5 saatte Salda Gölü’ndeki otelimiz Hotel Lago Di Salda’ya ulaştık.
Salda Gölü Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri
Herkesin hayalindeki fotoğrafı çektirdiği Beyaz Adalar Plajı mevkiinde çok büyük bir otopark var. Ancak öncesinde bilet kesiliyor. Bu nedenle de girişte bayağı bir kuyruk olabiliyor. Otopark ise biz gittiğimizde toz toprak içerisindeydi sanırım artık gerekli çalışmaları yapmışlardır. Ücretlere gelince 2021 itibariyle araçsız kişi başı 5 TL, otomobil: 15 TL.
En son öğrendiğime göre Beyaz Adalar Plajı bölgesine girişler yasaklanmış sadece teraslardan ziyaretçilerin gölü izlemesine izin veriliyormuş. Ziyaret saatleri ise pandemi nedeniyle değişken olabiliyor. Bu nedenle buraya gelmeden önce son durumu ve ziyaret saatlerini öğrenmenizde fayda var.
Salda Gölü Özellikleri
Göl, ülkemizin çok dikkat çeken doğal güzelliklerinden biri olarak son zamanlarda oldukça popüler oldu.
Sadece halkın değil özel fotoğraflarında göl sahnesini kullanmak isteyen yerli yabancı manken ve reklam ajansları ile gelin ve damatların bile fotoğraf stüdyoları gölün kıyılarına taşındı.
Hal böyle olunca ve ortaya çıkan fotoğraflar Dünya’da dikkat çekince buraya yerli yabancı yoğun bir turist akışı oldu.
Malesef bu durum gölün kısa zamanda olağanüstü şekilde kirlenmesi ile sonuçlandı. Hatta gölün her derde iyi gelen çamuru ve kumları çalınmaya başlandı.
Neyse ki tüm bölge “Özel Çevre Koruma Bölgesi” tespit ve ilan edildi, yetkililer gerekli tedbirleri zamanında aldılar ve göl şimdilik kurtuldu.
Göl yaklaşık 44 km² yüzölçümüne sahip. Göller Bölgesi’ndeki çoğu göl gibi karstik yapıda olan bir göl.
Ancak oluşumu ile diğer göllerden ayrılıyor. Salda Gölü volkanik bir patlama sonucu oluşan çukur sebebiyle ortaya çıkan bir göl. Bu nedenle de 184 m derinliği ile aynı zamanda tektonik yapıda tabanı killi Türkiye’nin en derin göllerinden biri.
Gölün tabanının ve kıyısının beyaz renkte olmasının sebebi stromatolit kayaçlar. İşte bu kayaçlara Mars’ın yüzeyinde de rastlamışlar. Bu konuda Türk bilim adamları tarafından gölde yapılan çalışmalar devam ediyor.
Suyu ise hafif tuzlu ve yüksek alkalin içeriyor. Kıyılar ise alüvyonlu yani oldukça verimli. Bu nedenle gölün tüm çevresi birçok ender bitki ve hayvan türüne türüne ve ev sahipliği yapıyor. Mesela Bataklık Sığır Kuyruğu, Ot Balığı, Salda Yosunbalığı sadece buraya özgü yok olma tehlikesi altındaki endemik türler.
Tüm bunların sonucu olarak da Salda Gölü 2019 yılında 1. Derece Sit Alanı ilan edilmiş durumda. Yani kıyı şeridinde yapılaşma yasak. Göl çevresinde doğa yürüyüşleri, bisiklet turları ve yamaç paraşütü yapabilirsiniz.
Salda Gölü Plajları
Salda Gölü’nde benim gözlemlediğim kadarıyla 4 plaja sahip. Gölün çevresi ise 35 km. Yani arabanızla hem gölü dolaşıp hem de tüm plajlara uğramanız mümkün.
İlki daha kuzeyde kalan Doğanbaba Plajı. Adını Anadolu Selçuklu Devleti zamanında bölgedeki fetihlere katılan ve buraya yerleşen Uç Beyi Doğan Beyden almış. Doğayla içiçe çok güzel bir plaj, ateş yakmak ve göle girmek yasak ama manzara müthiş. Plajda birde restoran bulunmakta. Çadır veya karavan için harika yer.
İkincisi güneydoğuda kalan Yeşilova’dan gelirken gölü ilk gördüğünüz noktada bulunan Salda Gölü Belediye Halk Plajı ya da Yeşilova Plajı.
Giriş ücreti kişi başı 3,5₺, otomobil 10₺ (2021). Duşu var. 4 er adet erkek/kadın WC var. 2 adet kabin mevcut. Sahilde şemsiye yasak. Piknik yapılabiliyor. Mangal yasak. Doğa korunmuş. Yeni fidanlar dikilmiş. Önceden çadır kurmak serbestmiş. Artık yasak.
Üçüncüsü Beyaz Adalar Plajı ile Belediye Halk Plajı arasında kalan Salda Tabiat Parkı. Giriş ücreti kişi başı 3,5₺, otomobil 12₺ (2021). Yapılaşmanın en fazla olduğu yer. Piknik de yapabiliyorsunuz. İçeride bir kafe de var. 08:00-23:59 saatleri arasında açık. Karavan park yeri var. Çadır da kurabiliyorsunuz.
Gelelim hepinizin fotoğraf çektirip yüzmek için geldiği Türkiye’nin Maldivleri Saldivler’e . Buranın gerçek adı Beyaz Adalar Plajı. Burası da bir Pamukkale gibi Türkiye’ye has doğal harikalardan biri. Malesef artık sadece uzaktan teraslardan seyredilebilen bir yer durumunda.
Biz gittiğimizde suya girebildik. Girebildik diyorum çünkü bu iş gerçekten çok yorucu. Ciddi bir efor istiyor.
Yaklaşık olarak 30 m ilerleyebilmek en az 5 dakika alıyor. Tabii ki bu arada devrilip suya kapaklanmazsanız. İnanılmaz kalıplaşmış bir oluşum söz konusu.
Özellikle küçük çocuklar için sığ suda boğulabileceklerinden oldukça tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Çünkü her adım için dizinize kadar gelen çamurdan bacağınızı çıkarmak zorundasınız.
Salda Gölü’nde Nerede Kalınır?
Göl çevresinde 12 ay turizm faaliyetleri devam ediyor. Dolayısıyla da hem yazın hem de kışın Salda Gölü ziyaretçisiz kalmıyor. Mesela kış için Salda Kayak Merkezi sadece 15 km uzaklıkta.
Doğal olarak yasak olduğundan göl kıyıları hariç kalacak yer imkanı çok. Örneğin Salda Köyü’nde ve Yeşilova İlçe merkezinde apart butik otel seçenekleri var.
Gölün Kıyısındaki tek otel bizim de kaldığımız Hotel Lago Di Salda. Özellikle yaz aylarında çok yoğun. Biz de plansız gittiğimiz için zar zor doğa tarafına bakan bir oda bulabildik. Buna da şükrettik. Hoş bir otel. Havuzu var. Göl çevresindeki çok sıcak geziden sonra çok iyi oluyor.
Ayrıca göl kıyısına da inebiliyorsunuz. Göle de girebilirsiniz, görüntü çok güzel ancak bir plaj yok.
Genel olarak memnun kaldığımız otele 3 kişi gecelik kahvaltı dahil 260 TL ücret ödedik (2020). Sizlere de tavsiye ederim.
Adres: Kayadibi Mah. 1.Küme Evleri Mevkii No:27/1, 15500 Yeşilova/Burdur
Tel: (0248) 618 04 80 Int: https://www.lagodisalda.com/
Salda Gölü’nde Ne Yenir? Nerede Yenir?
Burada yemek yemek için seçenek çok olsa da ben size mutlaka yemeniz için 2 yer tavsiye edeceğim. İlki Yeşilova merkezde bulunan Şişçi Fatih’in meşhur Burdur Şiş’in tadına mutlaka bakın. Biz buraya öğle yemeği için gittik. Küçük bir dükkan. Pandemi sebebiyle biz dışarıda oturduk. Hayatımda yediğim en güzel lezzetlerden biriydi. Üstelik oldukça da uygun. 3,5 porsiyona salata ve içecekler dahil sadece 82 TL (2020) ödedik.
Diğeri ise Hotel Lago Di Salda. Yemeği otelin bahçesinde alabilirsiniz. Set menü veriyorlar. Kişi başı 60-70 TL ücret alıyorlar (2020). Muhteşem değil ancak ortam harika. Bir seçenek olabilir.
Benim göl ile ilgili olarak anlatabileceklerim bu kadar. Umarım siz gezginler için yararlı olmuştur. Göl ve çevresi için azami 2 günün yeterli olduğunu düşünüyorum. Göller Bölgesi ile ilgili diğer yazılarımız için Göller Bölgesi Gezi Rehberi bölümüne bakabilirsiniz. sağlıcakla Kalın.