Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Sonbaharda Balabanağa Çiftliği

Yazı Dizisi : Kastamonu Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Hafta sonu arkadaşlarımız ile birlikte yaptığımız Daday gezimiz kapsamında Sonbaharda Balabanağa Çiftliği’nin güzelliğini de yerinde görmek kısmet oldu.

Internette Daday gezilecek yerler diye aratırsanız ilk sırada göreceğiniz Balabanağa Çiftliği doğal güzelliğinin yanı sıra gerçek bir tarih hazinesi gibi.

Meraklı gezginler için Anadolu’nun gerçek bir çiftlik yapısını görebileceğiniz ender yerlerden. Çiftliğin bulunduğu İnciğez Köyü’nün en az 800 yıllık bir geçmişi ve herkesin akraba olduğu söyleniyor.

Çiftliği 7 yıldır 2 kız kardeş ve eşleri işletmekte. Güler yüzlü, sevecen ve dost canlısı insanlar ellerinden geldiğince kendi ürettikleri ürünleri kullanıyorlar.

Balabanağa Çiftliği

Özellikle sonbaharda harika bir destinasyon diyebileceğim çiftlik aynı zamanda doğal ortamda yöresel kahvaltı ve yemek sunumu da yapıyor.

Yani pandemi ortamında evde sıkılanlara nefes alıp vermek için harika bir ortam. Sahiplerini gerçekten kıskandım. Ben de kapısının önünde çeşme, yanında geniş ve güzel bir bahçesi olan bir konakta yaşamak istiyorum artık.

İşin şakası bir yana hafta sonu ne yapalım diyen gezginler için burada yaşadıklarımızı aktarmaya çalışacağım.

Balabanağa Çiftliği’ne Ulaşım

Çiftlik, Kastamonu – Daday yolunda sağda kalıyor. Daday’ın doğu girişine sadece 5 km uzaklıkta bulunuyor. Kastamonu’ya mesafesi ise 30 km.

Kastamonu-Daday Yolu

Daday’a varmadan büyük bir tabela ile sağa doğru yoldan ayrılıp yaklaşık 1 km içeri doğru sürüyorsunuz. Çiftlik yoldan da gözüküyor.

Balabanağa Çiftliği Girişi

Adres: İnciğez Köyü Hüsema Mahallesi No:1, 37872 Daday/Kastamonu Tel: 0546 573 15 36

Balabanağa Çiftliği

Çiftlik, Balabanağa Konağı ve yemek yiyebileceğiniz bahçe ve müştemilatı ile çeşme, tarihi Türk hamamı, tahıl ambarı gibi bir çok bölümden oluşuyor. Neredeyse gördüğünüz tüm yapılar 400 yıldan daha eskiye dayanıyor.

Balabanağa Konağı

Mesela Balabanağa Konağı 1636 yılında inşa edilmiş. Ahşap-kâgir bir yapı. Bayağı eski olduğu için de zemin kat duvarları yer yer ahşap dikmelerle desteklenmiş.

Balabanağa Çiftliği

Bu tarihi konakta yaşayanların burayı işleterek kazandıkları 3-5 kuruş kazançları ile konağı yaşatmak istemeleri de ayrıca takdir edilmesi gereken bir durum. Keşke böyle tarihi konakları ailenin desteği ile değil devletimizin desteği ile yaşatabilsek, ayakta tutabilsek ….

Balabanağa Konağı

Çiftlik fotoğraf çekmek veya bütün gün dinlenmek için de ideal. Özellikle de elma ağaçlarına ve kır masalarına bayıldım. Sanki eski Türk filmlerinden bir sahnedeyiz.

Balabanağa Çiftliği

Ortam çok güzel olduğundan bir çok aile çocuklarının doğum gününü bile kır düğünü havasında burada yapıyor.

Balabanağa Çiftliği’nde Ne Yenir?

Çiftlik 09:00-21:00 saatlerinde açık. Meyve ağaçları bulunan bahçede oturup kahvaltı ya da öğle yemeği alabilirsiniz.

Biz öğle vakti geldiğimiz için kahvaltı yapmadık ama internette yazanlara göre kahvaltısı da çok övülüyor. Mürver çiçeğinden yapılan reçeli revaçta. Kendi ürettikleri tereyağı ve yumurtadan yapılan sahanda yumurtaya da çok övgü var.

Balabanağa Çiftliği

Biz buraya öğle yemeği sırasında geldik. Daday bölgesinde ilk yemeğimizi arkadaşlarımızla burada yedik.

Tabii tercihimiz etli ekmek oldu. Talebe göre gözleme ve katmer de yapıyorlar. Hepsi güzel ama etli ekmeğin yeri ayrı.

Babam buralarda büyüdüğü için çocukluğumuzdan itibaren neredeyse her pazar bize etli ekmek yapardı. Sobada pişirilen etli ekmekleri doyana kadar yerdik.

Etlı Ekmek

Şimdi piyasada etli ekmek denince herkes Konya etli ekmeği anlıyor. Halbuki Kastamonu etli ekmeği yöreseldir, kendine hastır ve Konya etli ekmeği ile ne tat olarak ne şeklen yakından uzaktan alakası yoktur.

Daday planı yapınca ilk aklıma gelen tabii ki o yıllar ve tereyağı sürülerek sobada pişirilen etli ekmekler oldu. O kadar özlemişim ki Kastamonu’dan ayrılana kadar nerdeyse her öğün etli ekmek yedim.

Balabanağa Çiftliği

Eşim ve arkadaşlarımız da ilk defa burada etli ekmek yediler ve çok beğendiler. Gerçekten kıvamında idi.

Ortam çok güzel olduğundan cumartesi öğleden sonra ve pazar günleri için oldukça rağbet gören bir mekan.

Balabanağa Çiftliği

Wi-fi yok ve bazen pos cihazı da çekmeyebiliyor. Hazırlıklı gitmekte yarar var, en yakın ATM (Ziraat Bankasi) Daday merkezde çünkü..

Balabanağa Çiftliği’nde Kalınır mı?

Malesef konak bir otel değil çünkü etrafta gördüğünüz çalışanlar konakta yaşıyorlar. Sadece bu iş için ayırdıkları 1 oda var. Onu da çok isteyen olursa veriyorlar. Kışın ısınma soba ile. Banyo tuvalet ortak. Bu durumu kabul ederseniz 2 kişi kahvaltı dahil 500 TL (2021) ödeyerek konakta kalabilirsiniz.

Balabanağa Çiftliği Patagonya Evi

Konağın arka tarafında halen yapılmakta olan bir Patagonya Evi var. O ev bittiğinde ileriki yıllarda yaz kış burada kalma imkanı da olacak. İşte tam burada isterseniz çadır da kurabiliyorsunuz 80-100 TL (2021).

Balabanağa Çiftliği

Sonuç olarak Daday taraflarına gelirseniz burayı da mutlaka planlamanıza alın. Çiftlik sahiplerinin misafirperverliği, yöresel yiyeceklerin tatları, bölgede yaşanılan hatıraları dinlemek çok ama çok keyifli…

İl bazında planlama yapacaksanız Kastamonu Gezi Rehberi‘ne bölge bazında planlama yapacaksanız Batı Karadeniz Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version