Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

İksir At Çiftliği

This post is part of a series called Kastamonu Gezi Rehberi
Show More Posts

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Hafta sonu arkadaşlarımız ile birlikte yaptığımız Daday gezimiz kapsamında İksir At Çiftliği’ni de yerinde deneyimleme şansımız oldu.

Söz konusu at çiftliği İksir Resort Town Daday bünyesinde bulunuyor. Yani hem otelde konaklarken hem de bağımsız olarak çiftlikten yararlanmanız mümkün.

Burada profesyonel antrenörler eşliğinde Avrupa, İngiliz ve Arap atlarıyla düz koşu, konkurhipik, dresaj ve lonj eğitimi veriliyor.

İksir At Çiftliği

Şimdi bunların hepsi hepimize yabancı kelimeler tabii ki. Burası da evde sıkılanlar için hem bedeninizi, hem de ruhunuzu besleyen bir ortam. Ben de siz gezginler için hem çiftliği tanıtıp hem de genel olarak bu kelimeleri aşağıda açmaya çalışacağım.

İksir At Çiftliği’ne Ulaşım

Çiftlik, Daday doğu girişine 2 km mesafede bulunuyor. Kastamonu’ya mesafesi ise 28 km.

Kastamonu Daday Yolu

Arabayla gelirseniz otopark imkanı mevcut.

Adres: Kelebek Mah. Stadyum 3. Sokak No:3 Daday – Kastamonu Tel: 0366 616 10 46

İksir At Çiftliği

Internette bakarsanız Çiftlik atlı sporlar merkezi olarak geçiyor. Yani ister amatör ister profesyonel olsun binicilik ile ilgileniyorsanız doğru yerdesiniz.

Çocukların At İle Tanışması Bir Pony

Çiftliğin bünyesinde 1200 m² kapalı manej, 1750 m² açık manej bulunuyor. Burada hem binicilik dersi hem de binicilik kursu veriliyor. At pansiyonculuğu da yapılıyor.

İksir At Çiftliği Kapalı Manej

Manej nedir merak edenler için açıklayayım. Manej kelimesi diğer tüm yabancı kelimeler gibi Fransızca kökenli. At eğitimi ve binicilik gösterilerinin yapıldığı yer anlamında.

İksir At Çiftliği Açık Manej

Kapalı maneje atların da yaşadığı binicilik salonu, açık maneje ise binicilik alanı demek mümkün. Bu alanların özelliği binicilik için özel olarak tasarlanmış olmaları. Biz oradayken engeller veya malzemeleri toplu halde manej alanının ortasında duruyordu.

İksir At Çiftliği Açık Manej

Gelelim yukarı bahsettiğim yabancı kelimelere. Bu kelimeler de Fransızca kökenli.

Konkurhipik, binicilik sporunun bir dalı olarak kabul ediliyor. Biniciler koşu yolunda değişik aralıklarla yerleştirilmiş çeşitli engelleri belirli bir süre içerisinde aşmaya çalışıyorlar. Burada amaç kurallara uygun biçimde bütün engelleri belirlenen sürede tamamlamak.

İksir At Çiftliği

Yine dresaj, at terbiyesi demek. Bu terbiyenin de seviyeleri var. Terbiye ata binişten başlıyor ve at balesi ile top noktaya çıkıyor. At balesi nedir? Hani bazen filmlerde görüyoruz. Atlar binicinin yönlendirmesi ile İspanyol yürüyüşü vb. değişik göze hoş gelen güzel hareketler yapıyor ya işte ona biniciler at balesi diyor.

İksir At Çiftliği

Son olarak lonj ise bir tür at ve binici çalıştırma yöntemi. Dairesel olarak kontrol edilen at ile ilk binicilik derslerinde biniciye doğru oturuş, denge, dizgin-baldır ve ağırlık yardımları öğretiliyor. Yani binici ve atın beraber eğitildiği ilk çalışmalar ya da ısınma turlarına lonj diyebiliriz.

Isınma deyince aklıma geldi. Atın çalışma öncesinde ısındırılması çok önemli. Bunun bile kapsamlı bir programı var. At önce 2 dakika yürütülüyor. Sonra 5 er dakika süratli ve 5 er dakika dört nala koşturuluyor. Bu koşulardan sonra da 8 dakika yürütülüyor.

İksir At Çiftliği

Bunun sebebi ise atın düzgün çalışma temposunu öğrenmesi, çekme, kasma, burkulma vb. kazaların önüne geçilmesi, binicinin at üzerinde tam hakimiyet sağlaması ve atın boşaltım sistemi sorunlarının önüne geçilmesi imiş.

Burada profesyonellerin çalıştığını ya da eğitim aldığını eklemeliyim. Zaten otel de at yarışı da yapılabilen tribünlü bir saha da mevcut.

Ata Binmenin Faydaları

Tabii ki ata binmenin de biniciler için değişik faydaları varmış. Nedir bunlar?

-Denge ve koordinasyonun gelişimi

-Kas gruplarının güçlendirilmesi

-Fiziksel dayanıklılık gelişimi

-Kan dolaşımı ve solunum sistemi gelişimi

-Stres atımı

-Dikkat dağınıklığı düzeltimi vb ile tüm sağlık sisteminize olumlu katkı sağlıyormuş.

Gerçeği söylemek gerekirse ata binmek hayli güç harcayacağınız basit olmayan bir iş. Bu sebeple bu katkıları sağlayacağına ben de görünce inandım.

İksir At Çiftliği‘nde Eğitimsiz Kişiler de Ata Binebiliyor mu?

Sanırım en çok cevabını merak edeceğiniz soru bu. Evet profesyonel binicilerin yanında eğitimsiz kişiler de gezinti/yürüyüş tarzında eğitmenler gözetiminde atlara binebiliyor.

İksir At Çiftliği

Çocuklar da burada pony tarzında küçük atlara binip atlar ile ilk deneyimlerini yaşayabiliyor.

Fiyatlara gelince gezinti, binicilik ders paket ve atlı safari güncel fiyatları için tıklayınız.

Sonuç olarak Daday taraflarına gelirseniz burayı da mutlaka planlamanıza alın. Çiftlik sahiplerinin misafirperverliği ve burada yaşayıp öğrenecekleriniz gerçekten kayda değer. Çocuklar da atlar ile çok çok eğlenip güzel vakit geçiriyor.

İl bazında planlama yapacaksanız Kastamonu Gezi Rehberi‘ne bölge bazında planlama yapacaksanız Batı Karadeniz Gezi Rehberi‘ne bakabilirsiniz. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version