- Trakya’nın Gizli Hazinesi Uçmakdere Köyü
- Lüleburgaz Green Aquapark
- Şarköy ve Beldeleri
Bugün sizlerle Trakya’nın Tekirdağ ilçelerinden Şarköy’ü ve beldelerinden Mürefte ve Hoşköy’ü gezeceğiz.
Türkiye’nin kuzeybatısında Marmara Bölgesi’nde bulunan Şarköy, Tekirdağ ilinin bir ilçesidir.
Eski haritalarda Tristatis, Agora gibi isimlerle anılan ilçe; Rumeli’nin fethinden sonra, uzun bir süre Şehirköy olarak anılmıştır.
Lakin bir süre sonra Anadolu’dan göç eden Yörük Türkleri tarafından ağızdan ağıza geçerek Şarköy ismini almıştır.
Şarköy Gezisi
Eski yaşam kültürünü ve dokusunu devam ettiren ilçe, İstanbul’a yakın olduğu için çok sayıda ziyaretçinin uğrak yeridir.
İlçeye özel araçla, otobüsle, denizyolu ve havayolu ile ulaşmak mümkündür.
Burada Rumlardan kaldığı belli olan taş evler, küçük sokaklar ve ahşap yapıları içinde barındıran geniş ve hareketli Şarköy meydanı bizleri karşılar.
Eğer güne yeni başlıyorsanız kahvaltı yapmak için Saray Bayırı Cafe’ye gitmenizi öneririm. Muhteşem bir manzarası olan mekanda; tüm sahili ayaklarınızın altına serilmiş bir halde bulabilirsiniz.
2006 yılında denizi ve kumsalıyla mavi bayrak almış olan ilçenin sahili 60 km uzunluğundadır. Temiz, sakin bir ortamda deniz, kum ve güneşin keyfini çıkarabilirsiniz. Dilerseniz halk plajına girebilirsiniz ya da beachlerde yerinizi alabilirsiniz.
Türkiye’nin ayçiçeği ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayan Trakya’da, pek çok ayçiçeği tarlasına rastlayabilirsiniz. Burada ayçiçek tarlaları ‘Sarı Gelin’ olarak adlandırılmaktadır. Gün doğumunda ve gün batımında ayrı bir güzellik sunan ayçiçekleri ile fotoğraf çekilebilirsiniz.
Şarköy ilçe sınırları içerisinde yer Alan Mürefte; sakin, huzurlu ve keyifli bir tatil geçirmek isteyenler için en ideal beldelerden biridir.
Sahil kasabası olan Mürefte; Rumlardan kalma eski kalıntıları ile ünlüdür. Türkiye’nin şarap üretiminin %30’u burada yapıldığı için “şarap sahili” olarak da adlandırılmaktadır.
Türkiye’deki ilk şarap müzesi Mürefte’deki Kutman Şarap Müzesi’dir. Kurucuları Adnan ve Cahit Kutman’dır. Müzeye giriş ücretsizdir.
Müzede, Osmanlı döneminden kalma kantarlar, mantar makineleri, çıkrıklar, tulumbalar ve eski tip fıçılara kadar birçok tarihi parça burada sergilenmektedir.
2 katlı müzenin giriş kısmında tadım yaparak alışveriş yapabileceğiniz pek çok çeşit şarap yer alıyorken; üst katta ve arka kısımda ise mahzen yer alıyor.
Şarköy ilçesine bağlı şirin bir yerleşim yeri olan Hoşköy; Şarköy’ün merkezine 20 km mesafede yer almaktadır. Kuruluşu antik çağlara dayanan Hoşköy; sahili, zeytini ve şarap üretimi ile ön plandadır.
Hoşköy’ün temiz havasında sahilde yürüyüş yapıp, dilerseniz Hora Fenerini fotoğraflayabilirsiniz.
Hoşköy’de yer alan Hora Feneri; 1861 yılında Abdülmecit tarafından Fransız mühendislere yaptırılmıştır. Tamamı demir olan fenerin yerden yüksekliği 20 metredir. Rota feneri olarak inşa edilen fener, günümüze kadar gelen nadide yapılardan biri olarak kabul edilmektedir. Kıyı emniyetinin kontrolü altında bakım çalışmaları yapılmakta olan fener, ziyarete kapalıdır.
NOT: Tekirdağ ile ilgili diğer yazılarımız için Tekirdağ Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın.