- Bodrum Akyarlar Gezisi
- Yazın Yaptığımız Gümüşlük Gezisi
- Gün Batımında Bodrum Değirmenleri
- Tanrıların Tahtı Beşparmak Dağları
- Aşk Adına Kurulan Kent: Stratonikeia
- Cennet Koyu ; Bodrum’un En Güzel Koyu
- Huzuru Bulduğum Yer Akyaka
- Türkbükü, Sosyetenin Gözdesi Televole Kültürünün Merkezi
- Uygarlıklar Başkenti Milas’ta Bir Gezi
- Bir Günlük Dalyan Gezisi
- Aklımda Kalan Bodrum Gezisi
- Hayalet Şehir Kayaköy ve Afkule Manastırı
- Bodrum’un Gizli Cenneti Çökertme
- Bafa Gölü Kıyısında Bir Köy: Kapıkırı
- Likya Yolu’nun Anlatılmazı Kelebekler Vadisi
- Cennetten Bir Köşe Kabak Koyu
- Yamaç Paraşütçülerinin Gözdesi Babadağ
- Adı Üstünde Fethiye Cennet Koyu
- Labraunda Kutsal Alanı
- Alternatif Bir Rota Olarak Girdev Yaylası Gezisi
- Iasos Antik Kenti, Güllük Körfezi’nde Koca Bir Tarih
- Milas’ta İki Çiçek: Biri Çomakdağ Diğeri Etrim
- Karya’da Bir Kış Günü Turu
- Euromos Antik Kenti Gezisi
- Pandemiye Uygun Bungalov Tatili
- Barglos’un Anısı Bargilya Antik Kenti
- Göcek’in Simgesi Yassıca Adaları Turu
- Kleopatra Hamamı Koyu
- Göcek Sıralıbük Koyu
- Göcek Tersane Adası
- Bedri Rahmi Koyu
- Domuz Adası – Simavilerin Özel Mülkü
- Göbün Koyu Gezisi
- Size Özel Göcek Tekne Turu
- Ölüdeniz, Dünya’nın En Güzel Plajı
- Datça Vineyard Gezisi
- Datça Bademleri
- Eski Datça’da Bir Gezi
- Datça’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
- Yazın Yaptığımız Ovabükü Gezisi
- Yazın Yaptığımız Palamutbükü Gezisi
- Knidos Antik Kenti Gezisi
- Yazın Yaptığımız Datça Gezisi
- Gökova’daki Cennet Akbük Koyu
- Çınar Beach Club
- Akyaka Kitesurf Kampı
- Akçapınar Gezisi
Normalde gittiğim yerlerle ilgili ilk yazımı Ne Yenir? Nerede Yenir? başlığında yazarken Datça ile ilgili ilk yazımı Datça Vineyard üzerine yazmak istedim. Çünkü Datça ülkemizin ender kendine has şaraplarını üretebilen yerlerinden biri ve burası da bölgenin en önemli şarap üretim merkezi.
Datça’nın köklü bir şarap geçmişi var. Çoğunuzun bilmediğine eminim. Mesela burası Dünya’nın bilinen ilk şarapçılık bölgelerinden biri ve şarap tarihinde önemli bir yeri ve etkisi var. Yani bu konunun da ayrıca ele alınmasını sonuna kadar hak ediyor.
Datça’nın şarabının neden ünlü olduğunun cevabı ile yazımıza başlayalım. Okuduğum yazılara göre bölgenin ayırt edici özelliği bol rüzgarı ve düşük nemli yapısı. Bunu konunun uzmanları da teyit ediyor.
Datça yaz döneminde çok sıcak bir yer. Buna bizde şahit olduk. Özellikle rüzgar, güneşin batışıyla beraber çok sert esmeye başlıyor. Bu rüzgarın oluşturduğu serinlik gündüz her yerin yandığı bir ortamda üzümler üzerinde ciddi bir gece-gündüz sıcaklık farkı sağlıyor. Dolayısıyla bu farkın da üzümlerin kalitesini artırdığını söylüyorlar.
Açıkçası benzer bir özelliği Bozcaada‘da da gördüm. Küçücük ada da kendine has harika şaraplar üretiyor ve adanın en önemli girdisi yıl boyunca aldığı sert rüzgarlar.
Gelelim Datça Vineyard’a… burası bölgenin en önemli konsept üretim merkezi. Aynı zamanda açık hava tarzında bir tadım restoranı. Bunun da dışında bir gün batırma noktası. Tüm bunları birleştirirseniz de gün batımında herkesin bir arada olmak isteyeceği harika bir buluşma yeri……
Datça Vineyard
Datça Vineyard’a Ulaşım
İşletme Marmaris yönünde Datça’nın girişine 7 km mesafede Kızlan Köyü Değirmenaltı Mevkiinde bulunuyor.
Otopark sorunu yok. Tabii ki eğer bir şeyler içecekseniz araba da içmeyen bir şoför olmalı. Bunları dert etmek istemiyorsanız taksiyle ya da minibüsle gelmeniz daha doğru olur.
İşletme 09.00-21:00 saatleri arasında açık. Bilgi isterseniz Tel: 0252 722 03 72
Datça Vineyard
Burası, 2011 yılında bir aile işletmesi olarak kurulmuş. 50 dönümlük bir alanda çok güzel bir çiftlik düzeni oluşturmuşlar.
Burada sadece üzüm değil zeytin de yetiştiriyorlar. Zeytin ağaçlarından erken hasat ve soğuk sıkım zeytinyağı çıkarıyorlar.
Bağlarında ürettikleri üzüm çeşitleri Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Öküzgözü, Boğazkere, Chardonnay, Sauvignon Blanc. Cabarnet Sauvignon üzümlerini sirke üretimi içinde kullanıyorlar.
Sadece bölgede yetiştirdikleri şarabı kullanıyorlar. Üstelik fabrikasyon yok hala her şeyi el ile yapıyorlar.
Datça Vineyard Değirmen
Bahsettiğim buluşma yeri işte burası. Eski bir değirmenden hem restoran, hem şarap mahzeni hem de şarabınızı yudumlarken günü batırabileceğiniz güzel bir teras.
Değirmenin iç mimarisi de gayet hoş ve özenli. Oturma alanının etrafını cam ile çevrelemişler. Başta ne olduğunu anlayamadım ama sonradan fark ettik ki üzümleri muhteşem yapan o sert rüzgar gün batımına doğru ortaya çıkıyor ve etrafta ne varsa sürükleyip götürüyor.
İşte bu cam siperlikler bunun için ancak tüm masaları çevrelemediklerinden oturup ortamın zevkini çıkarmak da zor oluyor. Keyif yapmak istiyorsunuz ama ısmarladığınız menü masada zor duruyor. Keyif almak bir yana devamlı tetikte ve tedirgin oluyorsunuz. Çünkü bir anda tüm şarap ve yemekler üzerinize dökülebilir. Bunun önleminin mutlaka alınması lazım.
İşte size ilk tavsiye biraz erken gelin siperlikli masalara oturun. Siperliksiz masalara oturacaksanız sadece tadımlık şarap alın. Menü söyleyip rezil olmayın.
Gelelim menüye siperlikli bir masa bulabilirseniz şarabın yanında aşağıdaki menülerden birini ısmarlayabilirsiniz.
Yumuşak ve yağlı peynirler çeşitleri ile Blend Beyaz ve Silenus Chardonnay, eski ve aromatik peynirler ile Cnidus Cabernet Sauvignon ve Cnidus Syrah; balık ve deniz mahsulleri ile Blend Beyaz, Silenus Chardonnay ya da Cnidus Merlot; makarna ve tavuklu yemekleri ile Blend Beyaz ve Silenus Chardonnay; et parçaları ya da et yemekleri/ızgaralar ile Blend Kırmızı, Blend Barik, Cnidus Öküzgözü Boğazkere, Cnidus Syrah ve Cnidus Cabernet Sauvignon şaraplarını öneriyorlar.
Tercih ederseniz yemek olarak da çok güzel set menüler de sunuyorlar.
Biz tercihimizi garsonumuzun da tavsiyesi üzerine şarküteri tabağı ve Cnidus Öküzgözü Boğazkere olarak kullandık.
Personel harika, esprili ve çok yardımcılar ancak sert rüzgar için onların da yapacak bir şeyi yok. Hele uzun saçlıysanız iyi fotoğraf çektirmeyi unutun, böyle bir rüzgar yok.
Bunların dışında canlı müzik olmaması bence büyük eksiklik gerçekten de ambiyansa katkısı yadsınamaz.
Yedik içtik güldük eğlendik. Ücret olarak ise bahşiş dahil 250 TL (2021) bıraktık. Tabii ki bu doyumluk değil tadımlık bir ücret.
İsteyenler için 2022 güncel menüyü buraya bıraktım. Daha önce gelmediyseniz 5’li tadım + şarküteri tabağı harika bir başlangıç olacaktır.
Saat 21:00 kapanış gözüküyor ama dışarıda yiyip içenler için saat sınırı yok. Keyfinize bakın.
Benim Datça Vineyard ile ilgili siz gezginlere anlatabileceklerim bu kadar. Datça ve Muğla ile ilgili diğer yazılarımız için Muğla Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.