- Bodrum Akyarlar Gezisi
- Yazın Yaptığımız Gümüşlük Gezisi
- Gün Batımında Bodrum Değirmenleri
- Tanrıların Tahtı Beşparmak Dağları
- Aşk Adına Kurulan Kent: Stratonikeia
- Cennet Koyu ; Bodrum’un En Güzel Koyu
- Huzuru Bulduğum Yer Akyaka
- Türkbükü, Sosyetenin Gözdesi Televole Kültürünün Merkezi
- Uygarlıklar Başkenti Milas’ta Bir Gezi
- Bir Günlük Dalyan Gezisi
- Aklımda Kalan Bodrum Gezisi
- Hayalet Şehir Kayaköy ve Afkule Manastırı
- Bodrum’un Gizli Cenneti Çökertme
- Bafa Gölü Kıyısında Bir Köy: Kapıkırı
- Likya Yolu’nun Anlatılmazı Kelebekler Vadisi
- Cennetten Bir Köşe Kabak Koyu
- Yamaç Paraşütçülerinin Gözdesi Babadağ
- Adı Üstünde Fethiye Cennet Koyu
- Labraunda Kutsal Alanı
- Alternatif Bir Rota Olarak Girdev Yaylası Gezisi
- Iasos Antik Kenti, Güllük Körfezi’nde Koca Bir Tarih
- Milas’ta İki Çiçek: Biri Çomakdağ Diğeri Etrim
- Karya’da Bir Kış Günü Turu
- Euromos Antik Kenti Gezisi
- Pandemiye Uygun Bungalov Tatili
- Barglos’un Anısı Bargilya Antik Kenti
- Göcek’in Simgesi Yassıca Adaları Turu
- Kleopatra Hamamı Koyu
- Göcek Sıralıbük Koyu
- Göcek Tersane Adası
- Bedri Rahmi Koyu
- Domuz Adası – Simavilerin Özel Mülkü
- Göbün Koyu Gezisi
- Size Özel Göcek Tekne Turu
- Ölüdeniz, Dünya’nın En Güzel Plajı
- Datça Vineyard Gezisi
- Datça Bademleri
- Eski Datça’da Bir Gezi
- Datça’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
- Yazın Yaptığımız Ovabükü Gezisi
- Yazın Yaptığımız Palamutbükü Gezisi
- Knidos Antik Kenti Gezisi
- Yazın Yaptığımız Datça Gezisi
- Gökova’daki Cennet Akbük Koyu
- Çınar Beach Club
- Akyaka Kitesurf Kampı
- Akçapınar Gezisi
Buraya gelene kadar Akyaka Kitesurf Kampı’nın ülkemizin önemli kitesurf merkezlerinden biri olduğunu bilmiyordum.
Her ne kadar Alaçatı bu konuda ön planda olsa da Datça, Urla, Gökçeada, Bodrum ve Kaş bu merkezlerden bazıları. Artık ülkemizde Akyaka’nın da bu merkezlerden biri olduğunu öğrenmiş olduk.
Bölgede kalmak için Akçapınar‘ı tercih ettik. Gidilecek ve fotoğraf çekilecek yerler araştırması yaparken bize oldukça yakın olan bahse konu kamp da dikkatimizi çekti.
Kitesurf benim oldukça yabancı olduğum ancak çok da imrendiğim bir konu. Bu nedenle yeri gelmişken hem bu konu hakkında bilgi edinmek hem de sizler için fotoğraf çekmek için Akyaka Kitesurf Kampı’nın yolunu tuttuk.
Akyaka Kitesurf Kampı
Akyaka Kitesurf Kampı‘na Ulaşım
Kamp, Gökova körfezinin doğu en dip noktasında Akçapınar’ın 2,5 km batısında yer alıyor. Arabayla gelmek isterseniz önce Marmaris Muğla yoluna çıkıp önce Akyaka’ya doğru sürecek sonra göbekten dönüp ters yönde devam edeceksiniz. Çok kısa bir sürüşten sonra sağdaki tabeladan girip sahile kadar devam etmeniz gerekiyor. Giriş Akçapınar’a göre terste kaldığı için 4,5 km bir yol yapıyorsunuz. Değişiklik olsun derseniz yürümek de bir seçenek. En azından yol kısalır.
Kamp aslen Akyaka’ya daha yakın ama haritada da gördüğünüz gibi sahilden direkt bir yol yok. Bu nedenle aynı güzergâhı kullanıp yaklaşık 10 km bir yol yapmanız gerekiyor. Eğer tercih ederseniz Akyaka’dan kite alanına sahilden yürünebiliyor.
Kampa giden yol neredeyse tek arabalık oldukça kötü bir yol. Eğer arabanızın yerden yüksekliği az ise bu sizin için sıkıntı olabilir.
Kampın girişinde ücretsiz büyük bir otopark alanı var. Bazıları karavanlarını da buraya bırakıp konaklama ve ulaşım problemini çözebiliyor. Tam olarak düzenlenmemiş ancak ileride daha güzel hale getirilmesi gerektiğini değerlendiriyorum. Çünkü bu haliyle buraya yakışmıyor.
Buraya geliş için tek yol karayolu değil kampın hemen arkasında bir dere var. Muhtemelen Akçapınar’a kadar ulaşıyor.
Tercih ederseniz buraya toplu ulaşım imkanı yok taksi ile gelmek zorundasınız.
Adres: Akçapınar, 48640 Ula/Muğla Tel: 05320654303
Akyaka Kitesurf Kampı‘na Giriş Ücreti
Gördüğüm kadarıyla kampa sadece sörf yapanları seyretmek için gelenlerden bir ücret alınmıyor. Ancak sörf öğrenmek için gelenler ücrete tabi…(2022 100 TL)
Kitesurf Nedir?
Kayt bildiğiniz gibi İngilizce uçurtma demek. Yani su üzerinde uçurtmaya bağlı olarak yapılan bir sörf ya da kayak türü diyebiliriz. Yer yer bu spora kiteboard denildiğini de görüyoruz.
Bu spor bir sörf tahtası ve uçurtma kullanılarak yapılıyor. Normal sörften farklı olarak bu sporda itici güç olarak dalgaya değil rüzgara ihtiyacınız var. Denge ise yine sporcu bedeniyle sağlanıyor. İşin güzel yanı adrenalin tutkunları için ekstrem sporlar arasında yer alıyor.
Kitesurfe Kaç Yaşında Başlanır?
Bunun cevabı yüzme bilmek ve kronik rahatsızlıkları olmamak şartı ile 7-77 yani ne zaman isterseniz. Yeter ki eğitiminizi alın ve bu spora ister hobi ister profesyonel olarak devam edin. Ancak kampta rüzgara karşı bir kütle oluşturabilmek için en az 25 kg olma ve 14 yaş sınırı var.
Kitesurf Yapmak Zor Mu?
Özellikle amatörler için uygun ve hızlı öğrenilebilen bir spor olduğu söyleniyor. Ayrıca herkes rüzgar sörfüne göre daha kolay olduğunda hem fikir.
Kitesurf Ne Kadar Zamanda Öğrenilir?
Daha kısa süreler olabileceği iddia adilse de dayak yemeden bu sporu yapabilmek için dolu dolu 7 gün gerektiği söyleniyor.
Akyaka Kitesurf Plajı
Gökova kumsalı yaklaşık olarak 3 km uzunluğunda güneyden Akyaka’ya doğru uzanan güzel bir plaj. Kumsalda neredeyse hiç taş yok ancak biraz çamurumsu bir yapısı var.
Deniz 150 m sonra bile sadece 50 cm derinleşiyor. Bu olmayan derinlik sadece küçük dalgalar oluşturduğundan surf sürüşünüzü de dirençsiz hale getiriyor.
Bölgenin ise kendi has bir rüzgar oluşumu var. Tüm bu özellikler de burayı kitesurfcülerin için bir cennet haline getiriyor.
Mercedes, Volkswagen vb sponsorluğunda çok güzel tesisler kurulmuş.
14 yaş üzerinde olmak şartı ile eğitim isteyenlere kampta uluslararası kabul görmüş kitesurf eğitmenleri tarafından eğitim veriliyor.
Temel eğitim süresi 6 saat. Bu eğitim 3 gün içerisinde teoriden ilk tecrübeye kadar devam ediyor. Eğitimin ücreti ekipmanlara dahil konaklama, ulaşım, yemekler ve plaj girişi hariç 1500 TL (2022). Kişiye özel ders almak isterseniz fiyat 4-5 kat artıyor.
Bu eğitimden sonrası öğrenciye kalıyor. Buradan sonrası ücreti mukabil profesyonel eğitim.
Açık yazmam gerekirse bu eğitim tuzlu bir eğitim. Biraz daha güzel vakit geçirmek isteyen zengin gençlerin işi olduğu görülüyor. Yabancılardan da yoğun katılım var. Hal böyle olunca sıradan vatandaşın işi zor tabii ki…
Tercihen eğitim gruplarına katılırsanız fiyat düşüyor ama sizin olayı kapma zamanınız da uzuyor. Hatta boşa para harcıyorsunuz bile diyebilirim.
Yani bu eğitimi mümkün olduğunca rüzgarlı günde uygun ekipmanla tekil almanız şart. Bunun için de gelmeden önce anlaşma yaptığınız tesis ile size uygun ekipman ve eğitici için koordineli çalışmanız önemli.
Rüzgarı da es geçmeyelim her şeyi ayarladınız rüzgar olmayabilir. Sadece plaja karşı güneşlenip dönebilirsiniz. Yani her şey yatar. Tesisle bu konuda da koordineli olun.
Eğitimler ise Nisan-Kasım döneminde yapılıyor. Bu dönemde yüksek rüzgar beklenen haftaya göre hareket edin. Unutmayın size parçalanmış değil 7 günlük full eğitim programı gerekiyor.
Burada güzel olan şu eğitim alanlar her akşam aynı mekanlarda yiyip içiyor. Dolayısıyla sinerji yüksek. Özellikle gençler için kesinlikle çok eğlenceli bir ortam olacağına eminim.
Eğer bizim gibi sadece ziyaret ve fotoğraf çekmek amacıyla gelirseniz gün batımı için de köpeğinizi gezdirmek için de harika bir yer.
Bu çerçevede bence Akyaka bölgesinde bu faaliyeti de es geçmeyin en azından gelin görün fotoğraf çekip günü batırın. Kesinlikle farklı gelecek ve mutlu olacaksınız. Burayı kesinlikle herkese tavsiye ediyorum.
Diğer Akyaka Gezisi ve Muğla yazılarımız için Muğla Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.