Trabzon’da Ne Yenir? Nerede Yenir? başlığı şehir ile ilgili ilk yazımın konusu olacak çünkü gezginler için bir şehri tanımanın en iyi yolunun mideden başladığını düşünüyorum.
Ancak doğru bir giriş ve nedeni ile başlamalıyım. Yaptığım geziler neticesinde Türkiye’nin çoğu yerinde olduğu gibi Trabzon’un da malesef kendine has zengin bir yemek kültürü olmadığını değerlendirdim.
Bunun sebebinin de evlerden çıkan zengin Karadeniz yemek kültürünün gerek ekonomik sebepler gerek globalleşen ya da standartlaşan Dünya yemek kültürü içerisinde kaybolması olarak değerlendiriyorum.
Bu kapsamda yöreye has yemekleri tatmak ya da bunları sizlere ulaştıracak mekanları bulmak hayli zor. Daha açık söylenirse restoranların genel olarak riski olmayan bilinenleri sunan yerler olduğunu söyleyebilirim.
Bu nedenle tercih yaparken hep internette yazanlara değil yerli halkın ne söylediğine baktığımı ve bizzat gidip yemek yediğim mekanlar özelinde sizlere kişisel değerlendirmelerimi aktaracağımı bilmenizi isterim.
Şehrin yemek kültürü özetle balık, köfte ve hamur üzerine kurulu. Tatlı olarak da sütlaç ve helva ön planda. Diğer çeşitler ise biraz daha geri planda ve destekleyici konumda.
Ben pek bir fark olmadığını düşündüğüm için öğle ve akşam yemek ayrımı yapmadım. Siz giderseniz yemek ve mekan seçim inisiyatifi tabii ki sizin ama alınan ders ya da tecrübe bildiğiniz gibi her zaman esastır. Keyifli okumalar diliyorum.
Trabzon’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
-Pekünlü Merkez Pide
Trabzon’da yerelde karın doyurmak dendiğinde ilk akla gelen şey kesinlikle pide oluyor. Engin bir pide kültürü olduğunu kabul etmek lazım.
Pide dendiğinde ise yerli halk ağız birliği etmiş gibi size Pekünlü Merkez Pide’yi tavsiye ediyor. Trabzon’da bu markanın iki şubesi bulunuyor ve şanslıyım ki şehirde bulunduğum sürede ikisini de deneyimledim.
İki şubenin ortak menüsü aşağıda olduğu gibi.
Gördüğünüz gibi menüde yaprak, kuşbaşılı ve Bafra usulü pideler var. Yanlarında ise soğuk içecekler ve ardından tatlılar sunuluyor.
Benim Pekünlü Merkez Pide’de tercihim garsonun da tavsiyesi ile içerisinde peynir, kıyma ve kavurma bulunan, üzeri pastırma ile örtülmüş karışık yaprak pide oldu. Yanında ise ayran aldım.
Öncelikle standart dense de pide oldukça büyük ve doyurucu. Ben kesinlikle 2 kişi iseniz 1,5 yeterli diyorum. Gördüğünüz menüye 1 fincan çay ile birlikte 430 TL (2024) verdim.
İkinci denemeyi ise bir arkadaşım ile Pekünlü Merkez Pide Ayasofya ile yaptık. Burada ek olarak salata ve acılı ezme ikramı da oldu.
Arkadaşım burada Dr Super İnce Yaprak Pide yedi ve oldukça beğendi.
Ben ise Trabzon’a has Trabzon Yağlısı denedim. Çeşitli mekanlarda resimlerini görmüştüm ve denemeyi de çok istiyordum.
Öncelikle belirtmeliyim bu pidenin yemesi oldukça zor. Garsonlar yetirdiklerinde size pideyi bir ritüel eşliğinde sunuyorlar. Görülen pideyi kenarlarından boydan boya kesip yemenizi bekliyorlar. Tam instagramlık bir pide. Tadı ise gerçekten enfes.
Gördüğünüz bu nefis pideye 1 ayran ile birlikte 270 TL (2024) verdim. Genel olarak pide yemek için bu iki şubeyi de tavsiye ederim.
Merkezde bulunan şube çalışma saatleri 09:30-21:30. Buraya gelmek için Uzun Cadde’ye gelmeniz yeterli. Kime sorsanız gösterirler.
Adres: Kemerkaya, Ticaret Mektep Sk. No:4A, 61030 Ortahisar/Trabzon, Tel: 04625001444 http://pekunlumerkezpide.com/
Sahilde bulunan şube çalışma saatleri 09:00-21:00. Sahil yolunda Ayasofya’ya gelmeden sağ tarafta bulunuyor.
Adres: Fatih, Devlet Sahil Yolu Cd. No:337, 61030 Ortahisar/Trabzon, Tel: 04623334433
-Tarihi Kalkanoğlu Pilavı
Trabzon’da yemek yediğim en özgün yer. Sadece bir şubesi var ve şehre gelen herkes buraya mutlaka uğramak zorunda gibi.
Buranın hikayesi ile başlamalıyım. 1853 Osmanlı Rus Savaşı sırasında Osmanlı Ordusu Trabzon Limanı’na gelmiş. O zaman limandan Kars, Ardahan, Batum, Ağrı ve Kafkasya Cephelerine hem erzak hem de mühimmat transferi yapılıyormuş.
Ordu zor durumdaymış ve en önemli ihtiyaç yiyecek ve giyecekmiş. Bu dönemde askerlere yemek olarak her gün pilav hoşaf ve ekmek verebiliyorlarmış. Bu durumu gören Trabzon Valisi padişahtan çok iyi bir pilav ustası istemiş. Padişah da pilavını çok beğendiği Kalkanoğlu lakaplı Çarşıbaşılı Süleyman Ağa’yı ‘dan Trabzon’a gitmesini istemiş.
Trabzon’a varan Süleyman Ağa şehre gelip cepheye giden askere her gün pilav yapmaya başlamış. Dönemin valisi de pilavı çok beğeniyormuş. Ağadan bu pilavı halkın da tatmasını istemiş.
Bunun üzerine Pazarkapı mevkiinde halka bedava pilav ve hoşaf dağıtmak için bir aş evi açılmış. Vali bir gün aş evini ziyaret etmiş ve dağıtımın adil olmadığına şahit olmuş. Ağadan bundan sonra adil olması için dağıtımda terazi kullanmasını istemiş.
1854 yılında Kırım Savaşı bitince ağa köyüne dönmek istemiş ama halkın baskısı ile pilav yapmayı bırakamamış. Bu nedenle de 1856 yılından itibaren aynı mevkii de bu sefer Kalkanoğlu Pilavı adı ile pilav yapmaya başlamış. İşte günümüzde yemek yenilen yer tam olarak burası.
Gördüğünüz gibi menüde ana yemek pilav, kuru fasulye ve kavurma. Yanlarında ise hoşaf, soğuk içecekler ve ardından tatlılar sunuluyor.
Benim buradaki tercihim garsonun da tavsiyesi ile pilav, kuru fasulye ve kavurmanın beraber sunuldu tabak oldu. Yanında ayran da aldım. Yemek sonrası da hoşaf da içtim.
Gördüğünüz gibi tabak oldukça büyük ve doyurucu. Ekmek yemeniz mümkün değil. Diğer taraftan Trabzon’da yediğim en özgün tabak budur diyebilirim.
Gördüğünüz menüye 330 TL (2024) verdim. Pilavın tadı ise gerçekten enfes. Genel olarak pilav yemek için burayı tavsiye ederim. Kredi Kartı geçmiyor bilginize…
Pazarkapı’da bulunan tek şubenin çalışma saatleri 09:00-19:00. Buraya gelmek için halen inşa halinde olan büyük camiinin arka tarafına gelmeniz yeterli. Kime sorsanız gösterirler.
Adres: Pazarkapı, Tophane Cami Sk. No:3, 61200 Merkez/Trabzon, Tel: (0462) 321 30 86
-Akçaabat Köfte
Trabzon denince akla ilk gelen yemeklerden biri kesinlikle Akçaabat köftesidir. Burada soru köftenin nerede yeneceği. Yerel halk bu konuda her zaman salaş yerlerden yana. Bence de haklılar.
İkinci soru köfte yemek için Akçaabat’a gitmek gerekir mi? Açık söylemek gerekirse bence gerekmez. Ben yediğim hiç bir yerde bariz bir fark yaşamadım ama gittiğim yerleri yazımda paylaşacağım.
–Saray Köfte Balık Restaurant
Saray Köfte Balık Restaurant Akçaabat sahilinde bulunuyor. Trabzon Akçaabat’a minibüs ile yarım saatte ulaşmak mümkün.
Trabzon yerlileri Akçaabatta köfte deyince daha salaş bir yer olan Komaroğlu Köfte’yi tavsiye ediyor ancak ben Akçaabatlı gençleri dinledim ve Saray Köfte Balık Restaurant’a geldim.
Burası internette araştırırsanız şikayetlerin yanı sıra fazla da övgü alan bir yer. Denize sıfır olması ve personelin ilgisi artıları.
Dekorasyon ise gerçekten güzel. Kış için düzenlenmiş kapalı alanları çok güzel dekore edilmiş. Daha çok elit bir tabakanın burayı tercih ettiğini söylersem sanırım abartmış olmam.
Gördüğünüz gibi menüde köfte olarak 3 çeşit Akçaabat köfte sunuluyor. Dilerseniz kilo ile almanız da mümkün ki çok geniş ailelerin tercihi de bu yönde oluyor zaten. Genel olarak menü ise oldukça kalın bir kitap gibi ama ben buraya köfte yemeye geldim.
Yemek gelmeden önce gördüğünüz başlangıçları getiriyorlar. Her biri çok güzeldi.
Benim buradaki köfte tercihim standart köfte oldu. Doymayacağımı düşünerek 1,5 köfte ve piyaz istedim. Yanında ayran da aldım. Gördüğünüz menü ile doymamanız mümkün değil.
Gördüğünüz menüye 560 TL (2024) verdim. Bence köfte standarttı. Piyaz ise gerçekten güzeldi. Genel olarak köfte yemek için burayı tavsiye ederim. Çünkü köftenin tadı yere göre değişmiyor bilginize. En azından buranın ortamı diğer yerlere göre daha güzel.
Akçaabat sahilde bulunan restoranın çalışma saatleri 08:00-00:00. Buraya gelmek için Kültür Parka gelmeniz yeterli. Kime sorsanız gösterirler.
Adres: Orta, Adnan Menderes Cd. No:146, 61300 Akçaabat/Trabzon, Tel: 0850 550 6161
–İskenderpaşa Köfte Salonu
Köfte salonu Trabzon’da bulunuyor. Basit bir yer ancak genel olarak Akçaabat köfte yemek için bu mekanı öneriyorlar.
Bunun nedenini sorduğunuzda gerek bu mekan gerekse Komaroğlu için köftenin fabrikasyon değil de her gün yoğrulmasını yani taze olmasını söylüyorlar.
Gördüğünüz gibi menüde başka ızgara çeşitleri de var. Yemek gelmeden önce gördüğünüz salata ve pilavı ikram olarak getiriyorlar. Her biri çok güzeldi.
Benim buradaki köfte tercihim standart köfte oldu. Yanında kola da aldım. Gördüğünüz menüye 325 TL (2024) verdim. Bence köfte olağan üstü değildi.
Meydanda bulunan restoranın çalışma saatleri 08:00-22:00. Buraya gelmek için Meydana gelmeniz yeterli. Kime sorsanız gösterirler.
Adres: Merkez, İskenderpaşa Cami Sok. No:19, 61100 Ortahisar/Trabzon, Tel: (0462) 321 60 55
-Balıklama Balık Lokantası
Trabzon’da sokak balıkçısı dendiğinde ilk akla gelen yer burası. Şunu belirtmeden geçmemeliyim. Basit bir yer ancak genel olarak balık yemek için bu mekanı öneriyorlar.
Ben büyük caminin arkasında bulunan balıkçıların orada da balık yedim ancak bu kadar taze balığın satıldığı yerde neden bu kadar bayat balığın kızartıldığını pek anlamadım. O nedenle o bölgeyi kesinlikle tavsiye etmiyorum.
Gördüğünüz gibi reyonda her çeşit balık veya deniz ürünü var. İsteğinize göre içeride ya da ekmek arası olarak hazırlayıp size veriyorlar. Salatayı ise ikram olarak getiriyorlar.
Benim buradaki tercihim hamsi oldu. Yanında fanta da aldım. Gördüğünüz menüye 300 TL (2024) verdim. Bence her şey güzeldi. Balık çorbasını da internette tavsiye ediyorlar ancak ben içmediğim için yorum yapmak istemiyorum. Açıkçası burada yer bulmak biraz zor. Sadece yerel değil yabancıların da gözdesi çünkü.
Meydanın biraz ilerisinde bulunan restoranın çalışma saatleri 08:00-00:00. Buraya gelmek için Meydana gelmeniz yeterli. Kime sorsanız gösterirler.
Adres: İskenderpaşa, Şht. İbrahim Karaoğlanoğlu Cd. 15/A, 61100 Ortahisar/Trabzon, Tel: (0462) 326 07 70
-Tarihi Lezzet Lokantası
Uzun Cadde’nin hemen altında bulunan restoran tarihi bir işletme. Trabzon merkezde Esnaf Lokantası hüviyetinde hizmet veren bir mekân.
Menüsü oldukça geniş sayılır. Zengin bir sulu yemek ve kebap menüsü var.
Benim buradaki tercihim döner oldu. Yanında kola da aldım. Gördüğünüz menüye 300 TL (2024) verdim. Döner için çok güzeldi demem asla mümkün değil. Yağlı ve soğuk olması dipte ne varsa toplanıp önüme koyulduğunu gösteriyor.
Daha önce buradan deneme amaçlı bir lahmacun da almıştım. Sanki salçayı basmışlar gibiydi. Bana daha çok gel geç bir mekan gibi geldi. Zaten internete bakarsanız özellikle müşteri seçimi olmak üzere çok fazla şikayet de göreceksiniz. Yani her şeyden önce Arap değilsen hemen ye kalk git gibi bir hava seziyorsunuz. Yeri dışında güzel bir yönü olmayan restoran olduğundan tavsiye de etmiyorum.
-Uğur Usta Hamsiköy Sütlacı Ayasofya
Trabzon’da sütlaç dendiğinde akla ilk gelen yer Hamsiköy. Ancak arabanız yoksa orijinal sütlaçların yapıldığı bu köye gidemezsiniz. Nereden mi biliyorum. Çünkü ben denedim ama gidemedim. Hamsiköy’e gidemeyenler için Uğur Usta Hamsiköy Sütlacı Ayasofya şehirdeki en meşhur şube.
Sütlacı fındıklı, helvalı ve dondurmalı olarak sunuyorlar. Ben tabii ki fındıklı olanı tercih ettim. Fındıklı sütlaç için 80 TL (2024) verdim. Yanında ayrıca çay da aldım. Bence sütlaç güzeldi. Kaldırım üzerinde ve araç trafiğinin yoğun olduğu bir bölgede olunca gürültü sizi rahatsız ediyor ama açıkçası burada yer bulmak biraz zor.
Ayasofya’nın önündeki caddede bulunan restoranın çalışma saatleri 08:00-02:00. Buraya gelmek için Ayasofya’ya gelmeniz yeterli. Kime sorsanız gösterirler.
Adres: Fatih, Hacı Ziya Habiboğlu Cd. No:37, 61100 Ortahisar/Trabzon, Tel: 05327130385
-Beton Helva Uzun Cadde
Trabzon’da ünlü tatlılardan biri de helva. Balığın bu kadar sevildiği bir yerde balık üstüne helvanın da sevilmesi gayet makul.
Öncelikle neden beton demeyin çünkü bu bir özellik değil şirketin adı. Beton Helvanın kurucusu Mustafa Özbak’ın hikayesi enteresan. Trabzon’un Moloz semtinde 12 yaşında küçük bir şekerlemecide çırak olarak işe girmesiyle helva serüveni başlamış yıllara sari olarak da meşhur bir usta olmuş. 1953 yılında ilk defa kendi helvasını üretip satmaya başlamış ve kısa zamanda yaptığı helva önce Trabzon’da sonra Türkiye’de ünlü olmuş. O yıllarda işyerinin üst katında beton mimarlık ofisi bulunuyormuş. Müşteriler helva dükkanın yerini tarif etmek için beton mimarlığın altı diyormuş. Zamanla bu isim beton helvaya kadar evrilmiş.
Uzun Cadde’de bulunan şube ise en meşhur şube. Burada hem yazlık hem kışlık helvalar var ayrıca dondurması, pekmezi de satılıyor.
Fiyatlar çektiğim fotoğrafta olduğu gibi. İsterseniz helvayı hediyelik de alabilirsiniz. Ben özel bulmadığım için sadece tadımlık aldım.
Uzun Cadde’de bulunan işletmenin çalışma saatleri 08:00-20:30. Buraya gelmek için Uzun Cadde’ye gelmeniz yeterli. Kime sorsanız gösterirler.
Adres: Gazipaşa, Uzun Sk. No:13/A, 61030 Ortahisar/Trabzon, Tel: 04623212550
-Yoncam Pastanesi Uzun Cadde
Trabzon’da tatlı almak isterseniz buradan alabilirsiniz. Sürüm çok yüksek olduğu için ürünler de çok taze. Arapların da gözdesi olan bu işletme doğal olarak Arap satıcı da çalıştırıyor.
Be yerseniz beğeneceğinize eminim fakat Trabzon’un geneline sirayet etmiş Arap müşteri seçiciliği burada hayli fazla dozda. Neredeyse fiyat bile sormak suç olmuş. Bu da hoş değil. Ancak tatlıları çok güzel olduğu için yine de tavsiye etmek zorundayım.
Uzun Cadde’de bulunan şube ise en meşhur şube. İsterseniz buradan hediyelik de alabilirsiniz. Ben canım istediği için sadece tadımlık aldım.
Uzun Cadde’de bulunan işletmenin çalışma saatleri 06:00-00:00. Buraya gelmek için Uzun Cadde’ye gelmeniz yeterli. Kime sorsanız gösterirler.
Adres: Çarşı, Kahramanmaraş Cd. No:44, 61030 Ortahisar/Trabzon, Tel: 04622810444
http://www.yoncampastanesi.net/
Diğer Trabzon yazılarımız için Trabzon Gezi Rehberi‘ne, planlamaya yönelik bölge yazılarımız için de Doğu Karadeniz Gezi Rehberi‘ne bakmanızı tavsiye ederim.