- 2400 Yıllık Felsefe Okulu Behramkale Köyü
- Assos Antik Liman Gezisi
- Babakale, Osmanlının Yaptırdığı Son Kale
- Bababurnu, Asya Kıtası’nın En Batı Ucu
- Geyikli Plajı’nda Bir Gün (Odunluk İskelesi)
- Polente Feneri’nde Gün Batımı
- Bozcaada Ayazma Plajı’nda Bir Gün
- Bozcaada Tekne Turu
- Bozcaada’da Ne Yenir Nerede Yenir?
- Bozcaada Sokakları’nda Küçük Bir Gezi
- Her Şeyiyle Bir Bozcaada Gezisi
- Alexandria Troas Antik Kenti
- Kilitbahir Kalesi, Piri Reis’in Dünya Haritasını Çizdiği Yer
- Salim Mutlu Özel Harp Anıları Müzesi
- Tarih ve Deniz Harikası Assos
- Çanakkale Şehitler Abidesi
- Conk Bayırı, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurulduğu Yerdir.
- Mehmet Akif Ersoy Evi
- Ayazma Pınarı Tabiat Parkı
Yerel halka Bayramiç gezilecek yerler diye sorduğunuzda ilk söyledikleri yer Evciler Köyü sınırları içerisinde yer alan Ayazma Pınarı Tabiat Parkı oluyor.
Evciler Köyü’ne yaklaşık 6 km mesafede bulunan park deniz seviyesinden 490 m yükseklikte. Burası aynı zamanda Kaz Dağları’nın kuzey girişini de oluşturuyor.
2011 yılında tabiat parkı olarak ilan bölge 5,85 hektarlık alana sahip ve Çanakkale Balıkesir sınırının tam üzerinde bulunuyor.
Ayazma Pınarı Tabiat Parkı Ulaşım
Tabiat parkı Bayramiç merkezinin 30 km güney batısında bulunuyor. Araba ile 40 dakika süren yol Bayramiç Barajı manzarasına da sahip tam bir doğa yolu.
Talep gören bir yer olduğu için yaz döneminde yol oldukça yoğun oluyor. Yol gidiş geliş olarak da yeterli değil. Bu durumun da sezonda çok fazla trafik yaratacağı aşikar.
Adres: Kızılkeçili, 10302 Evciler/Bayramiç/Çanakkale
Ayazma Pınarı Tabiat Parkı Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti
Burayı her gün 10:00–17:15 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Yaz döneminde daha geç saatlere kadar açık oluyor.
2024 yılı park giriş ücretleri fotoğrafta olduğu gibi. Girişte büyük olmasa da bir otopark mevcut. Yazın çıkışta sorun yaşamak istemiyorsanız aracınızı içeri değil mutlaka buraya koyun.
Ayazma Pınarı Tabiat Parkı Gezisi
Park; tarihsel geçmişi, kendine özgü doğası ve yüksek oksijen oranı ile her yıl binlerce ziyaretçiyi çeken bir yer.
Burada bulunan çok fazla su kaynağı nedeniyle ‘Bin Pınarlı İda’ olarak bilinen bu eşsiz park, hem ziyaretçiler hem de fotoseverler için muhteşem doğa manzaraları sunuyor.
Teyide muhtaç tabii ki ama Dünya’nın ilk güzellik yarışmasına ev sahipliği yaptığı iddia ediliyor.
Biz buraya ilk defa geldik. Gördüğünüz fotoğrafları Ekim ayında çok fazla insanın olmadığı bir dönemde çektik. Yazın buranın nasıl kalabalık olduğunu tahmin bile edemiyorum.
Sizin de gördüğünüz gibi park, içindeki şelalelerle her mevsim ayrı bir görsel şölen sunabilecek bir yer.
Dere içinde piknik masaları ve yukarı işletmelere ait kamelyalar var. Akan su buz gibi, bu alanda mangal yasak.
Park alanında ise kafeteryalar, çocuk parkları, mangal yakmak için belirli beton mangallar (onun dışında ateş yakmak yasak), dere içlerinde piknik masaları ve yukarı işletmelere ait kamelyalar var.
Meydan kısmında bujiteri de bulunuyor takı, toka alabilirsiniz. Birkaç tezgah açılmış köy ürünleri de alabilirsiniz. Karadut özü, zeytinyağı, meyve vs.
Eğer mangal ile uğraşmak istemiyorsanız yemek yemek için bazı yerel işletmeler göreceksiniz. Kiremitte tavuk, kiremitte alabalık, gözlemeler, patates kızartmaları, dağ çayı, kahve, klasik yöresel kahvaltı gibi seçenekler de var.
Genel olarak fiyatlar aynı. 2024 yılı itibariyle ödeyeceğiniz fiyatları aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz. Küçük bir uyarı, telefon ve İnternet çekmiyor. İşletmeler de bu yüzden pos cihazları yok mutlaka ama mutlaka yanınızda NAKİT ile geliniz.
Tabiat parka gelmeden aşağı kısımda büyük bir alabalık tesisi de var, eğer mangal yapmışsanız ama alabalık da almak istiyorsanız oradan alabilirsiniz.
Değerlendirme
Bayramiç’e gelirseniz mutlaka buraya uğramalısınız. Şehir gürültüsünden uzaklaşarak stres atmak isteyenler için oldukça dinlendirici bir yer.
Ancak sezonda sakın özellikle hafta sonu gelmeyin. Yasak olmasına rağmen suya atlayan adamlardan ve karpuzlardan bahsediyorlar. Hafta içi gelmeye çalışın. Benim park ile ilgili olarak anlatabileceklerim bu kadar.
Çanakkale ile ilgili diğer yazılarımız için Çanakkale Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.