Site icon Gezer Döner – Gezi Rehberi Sitesi

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı

Yazı Dizisi : Çanakkale Gezi Rehberi
Daha Fazla Yazı

Yazar : Serhat ÇELEBİOĞLU

Yerel halka Bayramiç gezilecek yerler diye sorduğunuzda ilk söyledikleri yer Evciler Köyü sınırları içerisinde yer alan Ayazma Pınarı Tabiat Parkı oluyor.

Evciler Köyü’ne yaklaşık 6 km mesafede bulunan park deniz seviyesinden 490 m yükseklikte. Burası aynı zamanda Kaz Dağları’nın kuzey girişini de oluşturuyor.

2011 yılında tabiat parkı olarak ilan bölge 5,85 hektarlık alana sahip ve Çanakkale Balıkesir sınırının tam üzerinde bulunuyor.

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı Ulaşım

Tabiat parkı Bayramiç merkezinin 30 km güney batısında bulunuyor. Araba ile 40 dakika süren yol Bayramiç Barajı manzarasına da sahip tam bir doğa yolu.

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı

Talep gören bir yer olduğu için yaz döneminde yol oldukça yoğun oluyor. Yol gidiş geliş olarak da yeterli değil. Bu durumun da sezonda çok fazla trafik yaratacağı aşikar.

Adres: Kızılkeçili, 10302 Evciler/Bayramiç/Çanakkale

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücreti

Burayı her gün 10:00–17:15 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz. Yaz döneminde daha geç saatlere kadar açık oluyor.

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı

2024 yılı park giriş ücretleri fotoğrafta olduğu gibi. Girişte büyük olmasa da bir otopark mevcut. Yazın çıkışta sorun yaşamak istemiyorsanız aracınızı içeri değil mutlaka buraya koyun.

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı Gezisi

Park; tarihsel geçmişi, kendine özgü doğası ve yüksek oksijen oranı ile her yıl binlerce ziyaretçiyi çeken bir yer.

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı

Burada bulunan çok fazla su kaynağı nedeniyle ‘Bin Pınarlı İda’ olarak bilinen bu eşsiz park, hem ziyaretçiler hem de fotoseverler için muhteşem doğa manzaraları sunuyor.

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı

Teyide muhtaç tabii ki ama Dünya’nın ilk güzellik yarışmasına ev sahipliği yaptığı iddia ediliyor.

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı

Biz buraya ilk defa geldik. Gördüğünüz fotoğrafları Ekim ayında çok fazla insanın olmadığı bir dönemde çektik. Yazın buranın nasıl kalabalık olduğunu tahmin bile edemiyorum.

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı

Sizin de gördüğünüz gibi park, içindeki şelalelerle her mevsim ayrı bir görsel şölen sunabilecek bir yer.

Dere içinde piknik masaları ve yukarı işletmelere ait kamelyalar var. Akan su buz gibi, bu alanda mangal yasak.

Piknik Masaları ve Kamelyalar

Park alanında ise kafeteryalar, çocuk parkları, mangal yakmak için belirli beton mangallar (onun dışında ateş yakmak yasak), dere içlerinde piknik masaları ve yukarı işletmelere ait kamelyalar var.

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı

Meydan kısmında bujiteri de bulunuyor takı, toka alabilirsiniz. Birkaç tezgah açılmış köy ürünleri de alabilirsiniz. Karadut özü, zeytinyağı, meyve vs.

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı

Eğer mangal ile uğraşmak istemiyorsanız yemek yemek için bazı yerel işletmeler göreceksiniz. Kiremitte tavuk, kiremitte alabalık, gözlemeler, patates kızartmaları, dağ çayı, kahve, klasik yöresel kahvaltı gibi seçenekler de var.

Parkta Bulunan Tahta Köprü

Genel olarak fiyatlar aynı. 2024 yılı itibariyle ödeyeceğiniz fiyatları aşağıdaki fotoğrafta görebilirsiniz. Küçük bir uyarı, telefon ve İnternet çekmiyor. İşletmeler de bu yüzden pos cihazları yok mutlaka ama mutlaka yanınızda NAKİT ile geliniz.

Ayazma Pınarı Tabiat Parkı

Tabiat parka gelmeden aşağı kısımda büyük bir alabalık tesisi de var, eğer mangal yapmışsanız ama alabalık da almak istiyorsanız oradan alabilirsiniz.

Değerlendirme

Bayramiç’e gelirseniz mutlaka buraya uğramalısınız. Şehir gürültüsünden uzaklaşarak stres atmak isteyenler için oldukça dinlendirici bir yer.

Ancak sezonda sakın özellikle hafta sonu gelmeyin. Yasak olmasına rağmen suya atlayan adamlardan ve karpuzlardan bahsediyorlar. Hafta içi gelmeye çalışın. Benim park ile ilgili olarak anlatabileceklerim bu kadar.

Çanakkale ile ilgili diğer yazılarımız için Çanakkale Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.

Exit mobile version