- 2400 Yıllık Felsefe Okulu Behramkale Köyü
- Assos Antik Liman Gezisi
- Babakale, Osmanlının Yaptırdığı Son Kale
- Bababurnu, Asya Kıtası’nın En Batı Ucu
- Geyikli Plajı’nda Bir Gün (Odunluk İskelesi)
- Polente Feneri’nde Gün Batımı
- Bozcaada Ayazma Plajı’nda Bir Gün
- Bozcaada Tekne Turu
- Bozcaada’da Ne Yenir Nerede Yenir?
- Bozcaada Sokakları’nda Küçük Bir Gezi
- Her Şeyiyle Bir Bozcaada Gezisi
- Alexandria Troas Antik Kenti
- Kilitbahir Kalesi, Piri Reis’in Dünya Haritasını Çizdiği Yer
- Salim Mutlu Özel Harp Anıları Müzesi
- Tarih ve Deniz Harikası Assos
- Çanakkale Şehitler Abidesi
- Conk Bayırı, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurulduğu Yerdir.
- Mehmet Akif Ersoy Evi
- Ayazma Pınarı Tabiat Parkı
- Makara’da Kahvaltı
- Kışın Yaptığımız Küçükkuyu Gezisi
Küçükkuyu, Çanakkale’nin Ege’deki son noktasını oluşturuyor. Bu kapsamda Kışın Yaptığımız Küçükkuyu Gezisi coğrafi olarak da bizim için anlamlı bir gezi oldu.
Internette Küçükkuyu ile ilgili araştırma yaparsanız çoğu yerde bu güzel belde için Ege’nin başlangıç noktası deniyor. Geyikli’de oturan biri olarak bu yargıya asla katılmıyorum.
Hatta bence Kuzey Ege’ye bakan tüm kıyılar Ege Denizi’nin de bir parçası iken böyle bir sav bana oldukça anlamsız geliyor.

Batı Trakya’ya giden tüm arkadaşlarımız görmüşlerdir. Daha Yunan sınır kapısından geçer geçmez coğrafi tüm koşullar değişir bırakın Egeyi kendinizi belki de Akdeniz’de zannedersiniz. O yüzden bölge tamamen Kuzey Ege’dir ve bölgesel sınırlama yapmadan böyle de kabul edilmelidir.
Gelelim tekrar 1988 yılında statüsü beldeye dönüştürülen Küçükkuyu’ya. Bu güzel belde de her Ege beldesinde olduğu gibi halkın ana geçim kaynaklarını zeytincilik, turizm ve balıkçılık oluşturuyor.

Uzmanlara göre Küçükkuyu ve çevresi Türkiye’de en kaliteli ve düşük asitli zeytinyağının üretildiği bölgelerden biri. Zaten bölgede verilen kahvaltılarda bile size ekmeğiniz ile banmanız için mükemmel zengin yağlarından getiriyorlar.

Diğer taraftan temiz denizi ve balıkçı barınağı ile kaliteli ve ulaşılabilir deniz mahsülleri açısından da zengin bir bölge.
Yine uzmanlara göre Kaz Dağı’nın eteklerinde bulunan Küçükkuyu’nun oksijen bolluğu açısından Dünya’nın 2. önemli merkezi olduğu değerlendiriliyor.
Turizm zenginliği kapsamında ise tarihi ve doğal güzellikleri ile şifalı suları dikkat çekiyor.

Dolayısıyla deniz, doğa ve termal olmak üzere 3000’ün üzerinde her sene artmaya da devam eden bir turizm yatak kapasitesi ile kalmaktan ve gezmekten zevk alacağınız bir belde Küçükkuyu…
Küçükkuyu Gezisi
Yazımın bundan sonraki kısmında Küçükkuyu hakkında gezerken işinize yarayabilecek bilgiler vermeye çalışacağım.
Küçükkuyu’ya Ulaşım
Küçükkuyu Ayvacık İlçesi’ne bağlıdır. Çanakkale’den 89 km uzaklıkta olup arabayla 1 saat 17 dakika uzaklıkta bulunmaktadır Yine Küçükkuyu İzmir’den 227 km uzaklıkta olup arabayla 3 saat 18 dakika uzaklıkta bulunmaktadır.
Küçükkuyu Gezilecek Yerler
-Köyler
Küçükkuyu’ya bağlı olan köyden en çok bilinenleri Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alınan Adatepe ve Yeşilyurt Köyleri. Sit Alanı ilan edilen köyler Rumların yaşadığı dönemlerden kalan original taş yapıları ve rengârenk açan sardunyaları ile ünlü. Bu orijinallik her yıl bu köylere yerli ve yabancı binlerce turisti çekiyor.
Ayrıca Adatepe Köyü’nde ziyaret ve alış veriş yapabileceğiniz bir zeytinyağ müzesi bulunuyor.
Eğer zamanınız varsa Nusratlı Köyü, Bahçedere Köyü, Boztepe Köyü (Çakalini Köyü), Arıklı Köyü ve Küçükçetmi Köyü de doğal ve tarihi güzellikleri ile gezebileceğiniz diğer köylerdir.
– Zeus Altarı
Filmlere bile konu olan altar Küçükkuyu’nun da en meşhur yeri. Küçükkuyu’dan 3 km uzaklıkta Adatepe Köyü’nün deniz tarafında bir tepenin üzerinde bulunan altarda Efsane’ye göre Tanrı Zeus, Troy ile Akha’lar arasındaki savaşı izlemiş.
– Afrodit Kaplıcaları
Yukarıda belirtiğimiz gibi bölge şifalı su kaynağı bakımından da zengin. Adını Afrodit’ten almasının sebebi bu kaplıcaları Afrodit’in bulduğuna inanılması. Efsaneye göre güzellik kraliçesi Afrodit cüzzamdan bu kaplıcalarda her gün yıkanarak kurtulmuş.
– Mıhlı Çayı
Doğa güzelliği bakımından en ön plana çıkan cazibe merkezi olan çay Başdeğirmen mıntıkasında bulunuyor. Sık ağaçlıkla örülmüş bu bölge aynı zamanda bir mesire yeri. Bölgedeki en güzel fotoğrafı Rumlardan kalma restore edilmiş bir değirmen ve Roma döneminden kalma kemerli bir köprü oluşturuyor.
– Kadırga Koyu
Kadırga Koyu bölgedeki en güzel koy olarak gösteriliyor. Doğal sit alanı ilan koy mavi bayraklı tertemiz bir denize sahip.
– Assos
Bölgenin en önemli turizm merkezi olan Assos Aristo’nun felsefe okuluna ve M.Ö. 6. Yüzyılda inşa edilmiş Athena Tapınağı’na ev sahipliği yapıyor. Assos ile ilgili detaylı bilgi için Tarih ve Deniz Harikası Assos başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
– Babakale
Coğrafi olarak Asya Kıtasının karasal olarak en batısı olması nedeniyle önemli bir noktayı temsil ediyor. Ayrıca Osmanlı İmparatorluğu tarafından inşa ettirilen son kaleye ev sahipliği yapıyor. Babakale ile ilgili detaylı bilgi için Babakale, Osmanlının Yaptırdığı Son Kale başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.
Küçükkuyu Ne Yenir? Nerede yenir?
Küçükkuyu’da en güzel restoranlar sahil şeridinde bulunuyor.

Buralarda oldukça taze ve nefis deniz mahsullerine ulaşmanız ve yöreye has ege otlarını tatmanız mümkün.

Diğer taraftan Ayvacık’tan Küçükkuyu’ya inerken eğer tüneli kullanmazsanız eski yol üzerinde Küçükkuyu manzaralı çok da lüks olmayan harika yol kenarı restoranları göreceksiniz. Özellikle bu restoranların kahvaltıları gerçekten harika.
Kendi ürettikleri zeytin yağlarını kahvaltı tabaklarında bolca kullanıyorlar. Hatta yağda yumurtayı bile zeytin yağında yaptıklarına şahit olduk. Buradan geçerseniz ve zamanınız da varsa bu manzarada bu kahvaltıyı yapmanızı şiddetle tavsiye ediyorum.
Değerlendirme
Küçükkuyu, çevresi de dikkate alındığında tertemiz denizi, muhteşem doğası ve geniş yemek kültürü ile harika bir yer.

Son dönemde ise yaz turizminin yanında köyleri ile birlikte tüm mevsimlere hitap eden bir kültür ve sağlık turizm merkezi olmaya da aday. Bu kapsamda gezgin arkadaşlarımın Küçükkuyu ve çevresini gezilecek yerler listesine almasını tavsiye ederim.
Küçükkuyu ve Çanakkale ile ilgili diğer yazılarımız için Çanakkale Gezi Rehberi‘ne bakmayı unutmayın. Sağlıcakla Kalın.